Türk Zeytini ve Zeytinyağları

Zeytin, Türk Mutfağının vazgeçilmez bir unsurudur. İster kahvaltı sofrasının yıldızı olsun, ister zeytinyağlı yemeklerde olsun, zeytin her zaman takdir edilmektedir.

Türkiye, dünyanın en büyük ilk 5 zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri haline geldi. Bu, kısmen Akdeniz ikliminde olmasına atfedilebilir ayrıca İç Anadolu’nun mütevazı zeytin ağacının doğum yeri olduğu söyleniyor. Derin tarihi, kültürel ve üretim kökleriyle Türk mutfağının yemekleri genellikle zeytin ve zeytin yağının içinde bulunduğu bir kültüre sahiptir.

Önemli zeytin yetiştirme alanları doğal olarak kıyıya yakın Karadeniz’den Ege’ye uzanan, Akdeniz boyunca ve doğudan Anadolu’ya kadar uzanır. Dünya çapında yaklaşık 700 çeşit zeytin vardır. Türkiye, bazıları kahvaltılık, bazıları da zeytinyağında kullanılmak üzere 50-80 farklı çeşit zeytin yetişiyor.

En çok tüketilecek zeytinlerin ve bulacağınız yağ türlerinin bir listesini (ve isimlerin ne anlama geldiğini) derledik. Bu şekilde eve gitmeden önce neye bakmanız gerektiğini bileceksiniz!

Türkiye'de Yaygın 5 Zeytin Çeşidi

Çelebi: İznik Gölü yöresinden gelen Çelebi zeytinleri sofralık küçük meyvelerdir.

Domat: Ege bölgesinde bulunan Domat zeytinleri daha büyüktür ve bu nedenle doldurma için en iyi yeşil zeytin olarak kabul edilir (sarımsak, badem, biber, peynir).

Gemlik: Bitkinin ve meyvesinin sertliğinden dolayı yaygın olarak üretilir. Gemlik zeytinleri yüksek yağ içeriğine, parlak siyah kabuğa ve hem sofralık hem de zeytinyağı üretiminde onları lezzetli kılan derinlik ve dokuya sahiptir.

Memecik: Ege bölgesinde de bulunan yeşil Memecik zeytini, hafif oval şekilli orta boy zeytinlerdir. Yüksek yağ içeriğinden dolayı zengin bir lezzet sunar.

Memeli: Büyük ölçüde İzmir’de yetişen Memeli zeytinleri, tipik olarak salamura, yarma yeşil zeytin ve siyah zeytinlerde korunmuş yeşil zeytin olarak kullanılmaktadır.

Zeytinyağı Çeşitleri

Naturel Sızma Zeytinyağı: Sızma% 100 çiğ zeytinyağıdır. % 0,8’in altında en düşük asit seviyesine sahiptir. Sızma zeytinyağının besin değeri yüksektir ve bu nedenle en iyi soğuk tüketilir (salatalar veya çıtır ekmekle düşünün). Çoğu üretim tesisi makineyle çalışan preslerdir, ancak geleneksel taş preslenmiş zeytinyağı sunan firmalar da vardır.

Erken Hasat Naturel Sızma Zeytinyağı: Bu yağ, tam olgunlaşmadan erken hasat edilen zeytinlerden yapılır. Biraz acı, neredeyse biberli zeytinlerden elde edilen yağın tadına derinlik katar. Erken hasat zeytinyağı, daha az miktarda üretildiğinden ve yağ üretimi için daha fazla zeytine ihtiyaç duyulduğundan, genellikle daha küçük miktarlarda diğer yağlardan daha yüksek fiyata satılır.

Naturel Birinci Zeytinyağı & Naturel Zeytinyağı: Sızma zeytinyağının asitlik oranı% 0,8 -% 2 arasındadır. Bu, en yaygın yağ türüdür, rengi ve tadı natürel sızmaya göre daha hafiftir ve bu nedenle sıcakken yemek pişirmeye ve tüketmeye uygundur.

Afiyet Olsun!

Kaynak GoTurkey – Ürünlerimiz hakkında bilgi için tıklayın.

Ana Menü